Формалната причина е непредоставянето в предвидения от закона срок на устава

...
Формалната причина е непредоставянето в предвидения от закона срок на устава
Коментари Харесай

Съдът в Русия отне лиценза на най-влиятелния опозиционен вестник `Новая газета`

Формалната причина е непредоставянето в планувания от закона период на устава на медията

Басманният областен съд на Москва лиши в понеделник публично лиценза на водещия съветски опозиционен вестник „ Новая газета “, заяви ТАСС с позоваване на канцеларията на съда. Това стана по искане на държавната цензура „ Роскомнадзор “ за признание на лиценза за средство за всеобща информация, даден на вестника, за нереален, написа Offnews.bg.

Формалната причина, по която държавният надзорен орган, изпълняващ през последната половин година напълно репресивни функционалности и ролята на цензор, е непредоставянето в планувания от закона период на устава на медията.

„ Съдът удовлетвори админитративно-исковото заявление на „ Роскомнадзор “ за отдръпване на свидетелството за регистрация на ЗАО ИД НОвая газета. “ – съобщи представител на съда.

Московската редакция на „ Новая газета “ спря издаването на броя си за 28 март след второ писменно предизвестие от „ Роскомнадзор “ против разпространяване в уеб страницата на изданието на материал, съдържащ споменаване на организация, намираща се в листата на нетърговските организации, изпълняващи функционалностите на задграничен сътрудник без съответната маркировка. По този модел съветските медии са задължени да пишат, да вземем за пример „ както заяви радио „ Свобода “, прието в Русия за задграничен сътрудник. “. Преди това цензурата беше отправила предизвестие към „ Новая газета “ и на 22 март.

През юли от издателството оповестиха, че приготвят линията си на отбрана за пред съда. Главен редактор на вестника носителят на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов. През март Муратов заяви, че издаването на книжна и електронна версия на вестника се прекратява до привършване на съветската военна интервенция в Украйна.

„ Новая газета “ ще апелира решението на съда, заяви незабавно след оповестяването му Дмитрий Муратов. Главният редактор на вестника обясни също, че правосъдното решение се отнася до хартиеното издание на опозиционния вестник. По думите му във Върховния съд на Руската федерация се възнамерява предоставяне на ход на аналогично дело във връзка с електронната версия на вестника.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР